Wciąż nie każdy z nas ma świadomość tego, jak tak do końca powinno wyglądać zdrowe żywienie. Próbujemy spożywać więcej warzyw i owoców, ale często to nie wystarcza, bo przecież nawet one nie zawierają absolutnie wszystkich składników odżywczych, których nasz organizm codziennie potrzebuje. Musimy zadbać również o odpowiednią podaż zdrowych tłuszczy i białka. Te dwa makroskładniki też są bardzo ważne dla naszego ciała i całego zdrowia.
Tłuszcz dla zdrowia
Dobrym i zdrowym źródłem tłuszczu są oczywiście ryby. Ale nie wszystkie. Najlepsze będą bez wątpienia te tłuste, a to ich jemy niestety zdecydowanie najmniej. Wolimy sięgać po chude gatunki mięsa. Nieraz wydaje nam się, że to one są zdrowsze, ale jesteśmy w błędzie, bo akurat w rybach to tłuszcz jest jednym z bardziej wartościowych elementów. Śmiało sięgajmy więc po makrelę czy nawet łososia. Świetne zdrowe jedzenie to także sardynki, które są bogate w nienasycone kwasy omega-3, a oprócz tego zawierają przyjemną dawkę witaminy D, dbającej o odporność.
Białko dla mięśni
Białko też jest ważne i to nawet wtedy, gdy jakoś specjalnie nie ćwiczymy i nie zależy nam na rozbudowywaniu sylwetki. Ten makroskładnik nie jest bowiem wyłącznie budulcem mięśni. Tworzy on w rzeczywistości cały nasz organizm i pozwala mu się swobodnie regenerować. Najwyższej jakości białko znajdziemy w produktach odzwierzęcych – mięsie, podrobach, jajkach oraz nabiale. Jeżeli jednak chcemy prowadzić nie tylko zdrowe żywienie, ale również zamierzamy ograniczać spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, próbujmy czerpać białko z produktów roślinnych, takich jak orzechy, masło orzechowe bądź rośliny strączkowe czy nawet tofu lub sama soja.
8 najważniejszych zasad
1. Odżywiaj się regularnie
2. Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone
3. Bazuj na warzywach
4. Ogranicz spożycie węglowodanów, zwiększ spożycie tłuszczu
5. Wybieraj dobre węglowodany
6. Wyrzuć cukier z diety
7. Nie pij słodkich napojów i ogranicz soki
8. Wybieraj dobry nabiał